top of page
  • Obrázek autoraAGRO CS a.s.

Jenom sekat nestačí

Krásný a hustý trávník je ozdobou každé zahrady. Jak se ale o něj postarat v létě, kdy bývá suché a horké počasí, doprovázené nedostatkem srážek? A jak vůbec má vypadat správný trávník?

Správný trávník je vyrovnaný, jednolitý, bez prázdných míst a plevelů, má sytě zelenou barvu a tvoří hustý pažit se zdravými a hustými kořeny. Trávník v podstatě funguje jako stroj - potřebuje k tomu zejména vodu, vzduch, živiny a pravidelné sečení.


Sekání


Sekání trávníku patří k základní pracovní operaci při pěstování kvalitních trávníků. Sekáním docílíme jeho pěkného vzhledu a dojmu jednolitosti. Říká se, že právě sečení dělá trávník. Je to prosté - sečením podporujeme odnožování trav a tím hustotu trávníku. Důležité je však dodržovat pravidlo, nezkracovat při jednom sečení o více než 1/3 výšky (např. při výšce 6 cm sečeme na 4 cm). Výška sečení je různá, podle typu trávníku se pohybuje mezi 2 - 5 cm.


Pozor však v horkém počasí - tehdy sečeme spíše u horní hranice, tedy kolem 4 cm. Rozhodně nesečeme níže, abychom trávník tzv. neskalpovali. Důležité také je, aby nůž sekačky byl ostrý, jinak dochází k třepení konců listů trávy a konce pak žloutnou, hnědnou a nevypadají pěkně. Je třeba si také uvědomit, že v posečené trávě odebíráme mnoho biomasy a pak na vytvoření nových přírůstků musíme trávě dodat nové živiny ve formě hnojiv. 


Hnojení


Pro trávník je nejefektivnější dodat živiny pomocí minerálních hnojiv jako je např. AGRO Trávníkové hnojivo. Toto hnojivo obsahuje všechny potřebné mikroprvky a také hořčík, který trávníku zajistí sytě zelenou barvu a síru, který podporuje zdravý vzhled travního pažitu. Na menších plochách si vystačíme s ručním rozhozem, na plochách větších je dobré použít posypový vozík nebo ruční rozmetadlo, které zajistí rovnoměrnější a pohodlnější aplikaci.

  • trávníkové hnojivo aplikujeme jednou měsíčně, a to nejlépe na suchý trávník a ne za velmi vysokých teplot

  • teprve po aplikaci je potřeba trávník zavlažit - ideální je pohnojit před deštěm, protože voda uvolní živiny do půdy a zpřístupní je pro rostliny

  • sečení představuje pro trávník menší stres, a proto doporučujeme hnojit nejdříve 2-3 dny po sečení

Likvidace plevelů


Hnojením dodáme samozřejmě živiny i plevelům. Jestliže se nám začnou plevele v trávníku více objevovat, pak je nutné zasáhnout, a to použitím selektivního herbicidu. Na vysvětlení - selektivní herbicid znamená, že jde o přípravek, který trávě neuškodí a plevele likviduje. Typickým příkladem je přípravek Plevel v trávníku STOP, který díky svému složení (tři účinné látky) spolehlivě zlikviduje všechny širokolisté plevele v trávníku.

  • Plevel v trávníku STOP aplikujeme postřikem, který provádíme minimálně 2-3 dny po sečení, protože potřebujeme, aby plevele měly vytvořeny dostatečnou listovou plochu, přes kterou se přípravek do plevele dostává

  • další sečení pak provádíme minimálně 3-7 dní po aplikaci, abychom přípravku dali dostatek času prostoupit celou rostlinou až do kořenů

  • herbicid neaplikujeme za vysokých teplot (nad 25 stupňů) a za přímého slunečního svitu (na přímém slunci).

  • ideální je, aby zhruba 2 hodiny po aplikaci nepršelo a účinná látka se nesmyla

  • dbejme na to, aby na ošetřenou plochu neměly přístup děti ani domácí mazlíčci do doby, než plevele začnou odumírat (tedy asi týden) - nejideálnější je provést postřik a odjet na dovolenou :)

Lze péči zjednodušit?


Ovšem, použijte speciální trávníkové hnojivo Floria TRAVIN, což je komplexní prostředek, který kromě hnojiva obsahuje i selektivní herbicidy a zeolit. Jednou aplikací dodáme trávníku nejen všechny potřebné živiny, ale zároveň jeho působením po dobu dvou měsíců likvidujeme drobné a vzcházející plevele v trávníku - dalo by se hovořit o inteligentním hnojivu, které umí rozlišit mezi plevelem a trávou. Díky třetí složce Travinu, která se jmenuje zeolit, působíme preventivně proti mechu v trávníku a zlepšujeme strukturu a vodní režim půdy.

114 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page