top of page
  • Obrázek autoraAGRO CS a.s.

Je čas na zelené hnojení

Aktualizováno: 22. 8. 2019

Nenechávejte záhony po sklizni prázdné. Pokud jste v červenci nezaseli další zeleninu pro podzimní sklizeň, vyzkoušejte zelené hnojení. K čemu je to dobré a jaká semínka jsou k tomu vhodná?


Zelené hnojení je vedle kompostu, chlévské mrvy a hnoje další typ organického hnojení, které je výhodné pro jeho dlouhodobé účinky díky pomalejšímu rozkladu a uvolňování dusíku do půdy na rozdíl od minerálních hnojiv (přehnojení dusíkem může mít za následek vyšší náchylnost k chorobám). Zelené hnojení udržuje půdu dlouhodobě úrodnou a zdravou, podporuje aktivitu půdních mikroorganismů a zvyšuje podíl humusu v půdě. Humus zadržuje vodu i živiny.


Proč hnojit zeleně?


Určité typy rostliny jsou po generace využívány pro svou schopnost ozdravovat půdu, svými mohutnými kořeny ji provzdušňovat a vytahovat živiny a vodu z její hloubi k povrchu. Tím, co ve svých pletivech nastřádají, nakonec půdu obohatí. Do té doby ji chrání podobně jako mulč a nedají šanci rozrůstání plevelu. Navíc jejich květy ještě před zimou nakrmí včely, čmeláky a motýly.




Výběr druhů pro zelené hnojení


Můžete vysít svazenku vratičolistou, lupinu bílou, vlčí bob, bob koňský, vikev setou, pohanku setou, hořčici setou, jetel inkarnát, hrách pelušku, aj.


TIP: Bobovité rostliny nesejte do záhonu po příbuzné fazoli a hrachu, ale třeba po salátu, okurkách nebo brokolici. Půdě po brukvovité zelenině zase naopak nesvědčí hořčice.


Kdy a jak zasít zelené hnojení?


Srpen je ideální dobou k osetí uvolněných záhonů zeleným hnojením. V téměř každém zahradnictví seženete uprostřed léta připravenou směs na zelené hnojení. Potom se řiďte dávkováním uvedeném na obale. Nepřekračujte dávkování v dobré víře (přehoustlé porosty obvykle snadno zahnívají z nedostatku světla a vzduchu). Hořčice a lupiny bude ve směsi nejspíš větší objem, naopak drobná semínka svazenky budou ve směsi ve značném oslabení.


Jetel inkarnát

Semena rostlin rovnoměrně rozhoďte z ruky na odplevelenou a urovnanou plochu, lehce zahrňte hráběmi a zavlažujte dokud semínka nevzejdou. V době, kdy začnou rostliny odkvétat je posečte, nechte zavadnout a poté lehce zapravte do půdy.


TIP: Hluboké rytí není dobré, ve svrchní vrstvě půdní mikroorganismy pracují rychleji a namísto hnití začne žádoucí proces tlení.




106 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page