top of page
  • Obrázek autoraAGRO CS a.s.

Jarní údržba jahodníků

Jakmile skončí silnější mrazy a roztaje poslední sníh, je na čase zkontrolovat jahodníky a připravit je na novou sezónu!



Odstraňte všechny suché a poškozené listy


Pokud je půda slehlá, opatrně ji nakypřete. Aby jahody správně rostly a vyvíjely se, musí být půda vlhká a bez plevele. Nemocné rostliny nahradíme zdravými v případě, že mráz rostlinky povytáhl ze země, přitlačte a přihrňte je zeminou.



Nezapomeňte jahodníky správně přihnojit


Abyste zničili škůdce a zárodky nemocí, doporučujeme použít AGRO Ledek vápenatý. Obsahuje dusík v dobře rozpustné formě a rychle se dostane až ke kořenům a tím je zajištěna okamžitá výživa. Právě v jarním období potřebují jahody nejvíce dusíku, aby se mohly po zimě lépe vzpamatovat. Použitím správného hnojiva přispějete k dobrému startu a podpoříte tvorbu kořenů a listů.



Pokračujte s hnojením


Jakmile začnou jahodníkům rašit středová srdéčka, je vhodné jahody přihnojit kompletním hnojivem pro jahody a drobné ovoce. Doporučujeme použít organo-minerální nebo čistě organické hnojivo, které vám nedovolí rostliny přehnojit a spálit, protože se zapravuje přímo do půdy a živiny uvolňuje postupně. Zároveň nemusíte hnojit tak často jako tekutým či krystalickým hnojivem (hnojivá zálivka může ulpět na mladých lístcích a rostlinu popálit).


Hnojivo zapravte do půdy při druhé okopávce a dále dle vybraného typu hnojiva po týdnu, 14 dnech, měsíci či po dvou.


Pokud jahodový záhon teprve zakládáte, doporučujeme půdu pár týdnů před vysazením vyhnojit AGRO kravským hnojem. Použitým množstvím má vyšší vydatnost než klasická chlévská mrva díky formě sušených peletek a navíc neobsahuje klíčivá semena plevelů.




Správnou péčí si zajistíte vyšší plodnost jahodníků, vitalitu rostlin a dlouhodobé zdraví a úrodnost. O celoroční péči více ve videu.




142 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page