top of page
  • Obrázek autoraAGRO CS a.s.

Jarní výsadba jahodníků

Jakmile skončí silnější mrazy a roztaje poslední sníh, je na čase zkontrolovat jahodníky a připravit je na novou sezónu! Zároveň se můžeme pustit do výsadby nových sazenic. Sáhněte po odolných sazenicích, tzv. frigo sadbě.

Jak začít?


Připravíme záhon, který by měl být tvořen humózní, provzdušněnou zeminou, spíše hlinito-písčitou, s neutrální až mírně kyselou půdní reakcí. Nevhodné pro jahody jsou těžké, jílovité, chladné a nepropustné půdy, ale na druhé straně také půdy písčité, silně propustné a na živiny a humus chudé. Nejlepší volbou je však sáhnout po kvalitním, dobře vyživeném substrátu určeném přímo pro jahody - např. AGRO Substrát pro jahody nebo NATURA Substrát pro jahody a drobné ovoce.


Při přípravě a provzdušňování půdy vyhnojíme záhony organickým nebo organo-minerálním hnojivem, které se snadno zapravuje a účinkuje rychle a přitom dlouhodobě - např. AGRO OM hnojivo pro jahody. Pro pěstování bez chemie je pak ideální začít už v této fázi přírodním hnojivem na jahody z řady NATURA. Při volbě stanoviště zohledněme, že jahodník je velmi náročný na světelné podmínky, ve stínu moc plodit nebude a rovněž větrná místa mu nesvědčí. Pokud budete sázet přímo do substrátu, není potřeba předem hnojit.

Doporučujeme pořídit si zdravé a silné sazenice v zahradnických obchodech nebo je objednat u velkopěstitelů, případně přímo ve šlechtitelských pěstírnách. Vybírejte tzv. frigo sadbu neboli chlazené sazenice jahodníku, které lze sázet již od časného jara. Jedná se o na podzim vyorané sazenice, bez listí a skladované v chladírnách při teplotě cca -2 °C (sazenice má pouze srdíčko a kořeny).


Výsadba

Samotnou výsadbu doporučujeme provést do tkané textilie. Použijeme například AGRO Tkanou textilii s natištěnou sítí pro pravidelné rozmístění sazenic. Textilie například absorbuje víc slunečního záření a jahody pak dozrávají až o 4 dny dříve a obsahují větší množství vitaminu C. Textilie dále zabraňuje růstu plevelů, půda se nemusí kypřit, propouští lehce vláhu i hnojivou zálivku. Zrající jahody se nešpiní, lépe se sklízejí. Textilii položíme na připravený záhon a připevníme zahrnutím zeminou - šíře záhonu by měla být taková, aby výsadba proběhla do sponu cca 30 cm (lze vysazovat i do řádků, pak je odstup mezi nimi kolem 50 cm). Na vyměřených místech uděláme nožem nebo nůžkami křížový řez 10 x 10 cm a rohy podhrneme pod textilii. Rukou nebo sázecí lopatkou vyhloubíme půlkulatou jamku aspoň 10 cm hlubokou a širokou. Nalijeme do ní půl litru vody, po vsáknutí navrstvíme na dno kopeček kompostní zeminy a k němu přidáme hnojivo na jahody, promísíme. Substráty značky AGRO a NATURA obsahují startovací dávku hnojiva, takže k nim můžete přidat hnojivo až po zhruba 5 týdnech. Do lože položíme sazenici, kořeny by měly směřovat svisle dolů, zasypeme zeminou a přitlačíme. Sazenice nesmí být ani „utopené“, tj. krček pod úrovní okolního terénu, ani „vysoukané“, kdy je kořenový krček nad úrovní terénu. Nakonec zalijeme každou sazenici.

Nezapomínáme na starší jahodníky

I starší jahodníky potřebují po zimě posílit. Abyste zničili škůdce a zárodky nemocí, doporučujeme použít AGRO Ledek vápenatý. Obsahuje dusík v dobře rozpustné formě a rychle se dostane až ke kořenům a tím je zajištěna okamžitá výživa. Právě v jarním období potřebují jahody nejvíce dusíku, aby se mohly po zimě lépe vzpamatovat. Použitím správného hnojiva přispějete k dobrému startu a podpoříte tvorbu kořenů a listů.

Pokračujte s hnojením

Jakmile začnou jahodníkům rašit středová srdéčka, je vhodné jahody přihnojit kompletním hnojivem pro jahody a drobné ovoce. Na výběr máte různé druhy hnojiv, dle způsobu použití, které vám bude vyhovovat nejvíce. Krystalické hnojivo KRISTALON Start podpoří počáteční růst jahodníků a v době květu sáhněte po hnojivu KRISTALON Jahoda, který dodá okamžitě rostlině živiny ve snadno přijatelné zálivce. Pro použití jednou za 2 měsíce je určeno AGRO organo-minerální hnojivo pro jahody a drobné ovoce ve formě zálivky nebo peletek k zapravení do půdy. Pokud však chcete pěstovat přírodně a bez chemie, sáhněte po čistě organickém NATURA hnojivu. Zároveň nemusíte hnojit tak často jako tekutým či krystalickým hnojivem (hnojivá zálivka může ulpět na mladých lístcích a rostlinu popálit). Hnojivo zapravte do půdy při druhé okopávce a dále dle vybraného typu hnojiva po týdnu, 14 dnech, měsíci či po dvou.

TIP na závěr: pěstovat snadno, na balkóně či terase, lze i bez květináčů - pořiďte si FLORIA Substrát pro jahody "Otoč a sázej"! Stačí jen otočit obal, udělat otvory dle návodu a sázet! :)

337 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page