top of page
  • Obrázek autoraAGRO CS a.s.

Jarní zeleň v kuchyni

Květen není jen o výsadbě květin, které nám budou v létě zdobit zahradu. Můžeme sklízet dary přírody, které nám sama nabízí. Mnohý plevel je jedlý a dokonce chutný a zdravý!




Pampeliškový med


Pampelišky chutnají mírně nahořkle, lze jej přirovnat k čekance. Navíc mají v sobě spoustu vitamínů a dalších minerálních látek, takže je i pro naše tělo prospěšná. Z listů tzv. mlíčáků si můžeme připravit smoothie, saláty či pesto (podobné bazalkovému).


Zajímavý recept je třeba tenhle s kopřivami, smrčkovými výhonky a mátou: Vymazlený jarní pampeliškový med




Sedmikráskový sirup


Je výborný do čaje při dýchacích obtížích nebo do sodovky jako zdravá limonáda :).


Nasbírejte mističku sedmikráskových květů (cca 1000 ks), zalijte 1,5 litrem horké vody, přidejte na plátky pokrájený citrón a nechte přes noc louhovat. Druhý den přeceďte přes plátýnko, zahřejte a přidejte cca 1 kg cukru. Svařte do hustoty sirupu, přelijte do dobře vymytých sklenic a položené nechte vychladnout (to aby se zatáhlo víčko).



Polévka z divokých bylin


Neuvěříte, dokud neochutnáte skvělou jarní zelenou polévku z toho, co obvykle považujeme za plevel. Vzhledem i chutí připomíná špenátovou, avšak namísto špenátu použijete kopřivy, žabinec, pampeliškové listy, jitrocel či bršlici). Kopřivy před krájením spařte, abyste se nepopálili. Klasický cibulovo-česnekový základ zalijte vodou nebo ještě lépe vývarem a přidejte zelené přísady. Povařte a dochuťte solí, octem, smetanou, rozmixujte a na talíři dozdobte jedlými květy.


I les má co nabídnout


Pokud zavítáte do lesa, najdete tam skvělou přísadu třeba k masu – mladé smrkové výhonky. Sbírejte pouze měkké, světle zelené jehličí na konečcích větví. Díky své jemně nakyslé chuti báječně ladí například s tatarským biftekem či k sýrům, skvěle chutná i jako naložený.




Přejeme dobrou chuť! :)

28 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Commenti


bottom of page