top of page
  • Obrázek autoraAGRO CS a.s.

Dýně, kam se podíváš!

Když se řekne podzim, pravděpodobně si každý z nás vybaví všemi barvami hrající stromy. Do popředí se však dostává novodobá královna podzimu - tykve neboli dýně, kterou můžeme využít nejen jako dekoraci na Halloween, ale i v kuchyni...


Jak dýně vypěstovat?


Postačí vám semínka, která vám zbyla z předešlé sezóny nebo si je můžete zakoupit. Vyséváme je přímo do kompostem zrytého záhonu na přelomu dubna a května (sazenice po ledových mužích!), neuškodí si je však doma předpěstovat, urychlíme tím růst a odolnost sazenice. Dýně vyžadují pravidelnou a velkou zálivku, zaléváme však pouze ke kořenům, aby nedošlo ke zvlhnutí listů a rostlina se tak nevystavila houbovým chorobám.

Dýně se sbírají postupně dle dozrání před příchodem prvních podzimních mrazíků, neboť dýně jsou velmi citlivé na mráz a ty, co plánujeme jíst, by ztratily svou výjimečnou chuť. Zralou dýni poznáme podle zasychající stopky.


Skladování


Dýně neskladujte ve sklepě, ale na suchém místě, kde teplota dosahuje 15 °C. Pokud jste kvůli nastalým mrazům sklidili dýně ještě nezralé, můžete je nechat dojít v místnosti o pokojové teplotě, poslouží prozatím jako podzimní dekorace, poté je můžete přemístit do spíže či garáže, kde vydrží klidně až do příštího roku nebo než ji sníte... :)


Dýně jako působivá dekorace


Existuje více než 800 různých kultivarů, většina z nás se však setkala asi jen s hrstkou z nich. Asi nejznámější jsou tradiční velké oranžové dýně (tykev obecná), které čelí velké oblibě ve vydlabávání hlavně u dětí - tento zvyk byl převzat z USA, jakožto tradiční dekorace na Halloween. Jako krásné dekorace vhodné i do interiéru poslouží malé okrasné dýně různých barev a tvarů. Krásně se budou vyjímat, pokud je zkombinujete například s tradičním podzimním kvítím (chryzantémy, vřesy, jiřiny, astry) či s jinými plodinami, které se v tomto období také sklízejí (jablka, ořechy, šípky, jeřabiny).


Chutnají skvěle!


Mnoho z nás však pěstuje dýně především kvůli využití v kuchyni. Mezi nejpopulárnější se řadí dýně Hokkaidó, která najde uplatnění ve sladké i slané kuchyni (polévky, kaše, koláče, placky, přesnídávky...). Na pečení se báječně hodí dýně muškátová, na slané pokrmy naopak dýně máslová. Špagetová dýně už podle názvu upoutá tím, že po upečení stačí vydlabat dužinu vidličkou a získáme vlákna podobná špagetám.


Nejen, že skvěle chutná, ale je i prospěšná pro naše zdraví! Dýně obsahují cenné vitamíny (A, B1, B2, B3, E, kyselinu listovou, omega-3-mastné kyseliny) a minerální látky (měď, selen, železo, zinek, fosfor, hořčík, draslík a vápník). Dobře působí na činnost střev (pomáhá vylučovat toxiny z těla), zrak, srdce, plíce a na reprodukční systém.


Recept na dýňové muffiny:

Jako první si připravíme pyré z dýně. Oloupejte ji a nakrájejte na kostky, které vyložíte na plech a dáte péct na cca 10 minut při 250 °C. Po vychladnutí dýni rozmixujte na jemné pyré (pro jemnější konzistenci přidejte trochu mléka). Poté smíchejte prosátou mouku s práškem do pečiva, přidejte olej, mléko a důkladně prošlehejte. Postupně přidejte vanilkový cukr, cukr krystal a skořici. Nakonec ke směsi přimíchejte dýňové pyré a hotové těsto vlijte do 12 připravených formiček. TIP: Ozdobte dýňovými semínky nebo ořechy a kousky čokolády. Pečte cca 20-25 minut při 180 °C, dokud nebude špejle po vytažení suchá.

Přejeme dobrou chuť a veselé dýňobraní! :)

75 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page