top of page
  • Obrázek autoraAGRO CS a.s.

Domácí víno? No jasně!

Že můžete mít vlastní minivinici i doma? Není problém. Stále častěji se setkáváme s pergolami obrostlými vinnou révou nebo s menší vinicí. Pokud dáte révě dostatek péče a vhodné stanoviště, odmění se vám hromadou hroznů.

Vhodné odrůdy


Většinou v zahradnictvích seženete stolní odrůdy sazenic révy, mají větší výnosy než moštové odrůdy. Stolní odrůdy jsou určené k přímé konzumaci, nepředpokládá se tak, že z nich budete vyrábět domácí víno. Mnohdy nevíme, jakou odrůdu zvolit, především kvůli chuti, ta je ovšem následně ovlivněna půdou, počasím a celkově péčí od pěstitele.


Při výběru odrůdy záleží také na stanovišti, kde budeme révu pěstovat. Vhodnou odrůdou pro skleníky je např. Kardinal, Venuše či Aron; pro venkovní teplé stanoviště se hodí Irsai Oliver či Onyx a pro mírně teplé oblasti (do 300 m n.m.) zvolte Ryzlink rýnský, Muškát moravský nebo Modrý Portugal.

Výsadba


Révu vysazujeme na jaře nebo na podzim před prvními mrazy. Jeden z nejdůležitějších předpokladů pro správný růst révy je stanoviště. Jelikož je réva teplomilná rostlina, zvolte slunné stanoviště, umístěné nejlépe na jih nebo jihovýchod, ať už se jedná o stěnu nebo pergolu. Je to kvůli dostatečnému prohřevu půdy a vyhnutí se studenému severnímu větru. Pro pěstování nejsou vhodné těžké, jílovité půdy; vhodnější je zemina s příměsí písku (pro lehčí, ovocné odrůdy) nebo štěrku (pro těžší, modré odrůdy), s dobrou propustností.


Jelikož je réva popínavá, plazivá rostlina, potřebuje oporu. Jako ideální se pro domácí pěstování jeví pergola. Nejen, že získáte skvělé oživení místa, ale navíc vám zajistí stín. Podobné využití má i ve skleníku, v její blízkosti můžete vsadit rajčata, kterým takové "krytí" vyhovuje. V obou případech stačí vysadit jednu sazenici, bohatě se rozroste. Také je můžeme vysadit k plotu, s rozestupem cca 1 metr, které plodí spíše menší bobule.

Následná péče


To, jak důkladnou péči rostlině dopřáváte, se projeví již v prvním roce. V té době se totiž vyvíjí kořenový systém, který je důležitý pro odolnost a stabilitu rostliny a proto se následně jeho rozvoj projeví na sklizni. Vylamujte na rostlině kratší výhony, ponechte jen dva delší (7-10 cm dlouhé) a jeden z nich zaštipujte. Nechte řádně vyrůst jen jeden a dopřávejte mu řádnou oporu. Dejte si také pozor na houbové choroby, i takto mladá rostlina může trpět na plíseň, proto ji proti ní preventivně chraňte (například přírodními výluhy z Bylinkové směsi na plísně) a důkladně přihnojujte (v průběhu června). Můžeme používat buď granulovaný kravský nebo koňský hnůj, nebo speciální minerální hnojivo pro révu vinnou (dávkování před rašením a po odkvětu).

V druhém roce rostlina zesiluje a vytváří se kmeny, je proto nutné přidat více opěrného zařízení. Tu připravujeme již na podzim prvního roku nebo na jaře pro budoucí výhony. Půdu pravidelně kypříme a zbavujeme plevele. V prvním roce zaštípnuté výhony nyní seřízneme na jedno očko a vyvazujeme je na několika místech k opoře, aby se v budoucnu vytvořil rovný, silný kmen. Pokud první silný výhon nedosáhne v prvním roce řádné délky a síly, seřízněte ho na 2 očka a postupujte v péči jako první rok. Ve chvíli, kdy začnou očka rašit, vylamujeme letorosty (pro celkové zesílení rostliny), vyjma tří na vršku kmene. Letorosty nesmíme nechat zdřevnatět a odřezávat. Během léta je pak chráníme před vylomením při nepříznivém počasí. Opět dostatečně přihnojujeme a chráníme proti houbovým chorobám. Na první větší úrodu se můžeme těšit až třetí rok.


Na láhev domácího vína to sice stačit nebude, ale sedět v klídku pod pergolou a utrhnout si hrozen vína? To by také šlo! :)

256 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page