top of page
  • Obrázek autoraAGRO CS a.s.

Chcete ještě domácí rajčata?

Kdo jednou ochutná vlastní rajče, už nebude chtít jiné. Rajčata, která si vypěstujeme sami, mají vynikající chuť, která předčí veškerá očekávání. Přitom vypěstovat si vlastní rajče nemusí být nikterak složitou záležitostí ani na balkóně panelového bytu, či doma na terase.

V tomto jednoduchém návodu se zaměříme na pěstování rajčete v nádobách a poradíme jak dosáhnout pěstebního úspěchu a bohaté sklizně.


VÝBĚR SEMEN, VYSETÍ A SADBA


Vše začíná výběrem semen vhodné odrůdy ze široké nabídky, pro naše účely pěstování v nádobách se zaměříme na tyčkové odrůdy rajčete. Vybíráme odrůdy buď klasických rajčat, nebo tzv. třešňová „cherry“ rajčátka. Třešňová rajčátka jsou v posledních letech velmi oblíbená nejen díky své chuti, ale rovněž pro svou bohatou násadu plodů. Semena rajčat, která budeme pěstovat v nádobě na balkóně, nebo na terase vyséváme koncem března. Rajčata vysévejte do výsevného substrátu do jednotlivých květináčků nebo výsevních misek odkud je pak dále přepikýrujeme. Doporučujeme použít AGRO Substrát pro výsev s jemnou strukturou a supresivním účinkem proti padání klíčků. Sadbu umístíme na teplé místo do teploty 22 – 24 °C, jakmile začnou semínka růst, přemístíme je na co nejsvětlejší místo a můžeme teplotu snížit na 18 – 20 °C. Sadba se předpěstuje 40 – 60 dní. Takto předpěstovanou sadbu před výsadbou ven otužujeme, ideální je často větrat a omezit zálivku.

VÝSADBA SAZENIC


Pro výsadbu volíme vhodnou nádobu, ideálně samozavlažovací květináč. Pro jednu rostlinu je dostačující nádoba o velikosti 35 x 35 cm, v nádobě s rozměrem 50 x 50 cm je možno pěstovat rostliny dvě a navíc má tato nádoba velký zásobník na vodu. Substrát je velmi důležitý a jeho kvalita zásadně ovlivňuje finální výsledek - doporučujeme substrát z řady AGRO s dobrým obsahem živin. Do pěstební nádoby o rozměru 50 x 50 cm budete potřebovat dva 45 l pytle. Pokud byste chtěli pěstovat přírodně, použijte substrát z řady NATURA s přídavkem organického hnojiva a kokosové rašeliny pro dostatečné provzdušnění kořenů.


Rostliny rajčat jsou náročné na organickou hmotu a živiny, proto do pěstebního substrátu přimíchejte hnůj - ideálně pravý kravský hnůj granulovaný (300 – 400 g na rostlinu). Při vlastní sadbě dbáme zásady, že rajčata lehce vytvářejí adventivní kořeny ze stonku - máte-li přerostlé sazenice, nebojte se zasadit je hlouběji (klidně i jednu třetinu). Pokud máte sadbu, kterou jste pěstovali za oknem vašeho bytu opravdu hodně vytáhlou, můžete spodní listy otrhat a rostlinu nasadit na ležato, přičemž pouze vrchol opatrně ohneme a alespoň 3 listy ponecháme nad povrchem substrátu, zbylý stonek zahrneme zeminou. Takto vysazená rajčata do nádob umísťujeme na vhodné slunné stanoviště od poloviny května, kdy již nehrozí mrazíky, neboť rajče je na mrazíky velmi citlivé.


HNOJENÍ

V průběhu růstu rostliny pravidelně přihnojujeme. U tyčkových odrůd musíme věnovat péči vyvazování hlavního výhonu k opoře a vylamování bočních výhonů vyrůstajících v úžlabí listů. Přihnojení formou hnojivé zálivky je nejjednodušší variantou, hnojivo KRISTALON Start nebo Plod a Květ je snadno dostupné a má vysoký obsah živin. Pro lepší růst a jako prevenci proti některým poruchám ve výživě rajčat doporučujeme použít rovněž formou hnojivé zálivky nebo jako postřik na list přípravek Vitality Komplex. Svým jedinečným složením podpoří vitalitu rostlin a zpřístupní pro rostlinu potřebné živiny

rajčata jsou samosprašná, problémy s opylením se vyskytují málokdy, přesto občasné poklepání na rostlinu může opylování pomoci, rovněž čmelák je na květech vítaným hostem a pomáhá rostlinám s opylováním, nevyháníme ho tedy.


OCHRANA RAJČAT


Saví škůdci jako jsou např. mšice nebo svilušky, mohou při silném napadení výrazně oslabit námi pěstované rostliny. Doporučujeme použít, zejména jako prevenci, NATURA Rock Effect proti mšicím, NATURA Bylinkovou směs na svilušky a NATURA Bylinkovou směs na plísně. Ošetřené rostliny se stávají neatraktivní pro škůdce a ti tyto rostliny ani nenapadají. Navíc jsou tyto přípravky vhodné pro BIO pěstování, chráníte tak Vaše rostliny bez chemie.


Pokud však choroba či škůdce zasáhne, je potřeba použít chemii. Nejznámější a nejčastěji se vyskytující chorobou u rajčete je plíseň rajčete (plíseň bramborová) - charakteristické hnědé skvrny na listech, stoncích i plodech. Přípravky proti této chorobě jsou například z řady AGRO - Choroby rajčat a okurek STOP či Acrobat MZ WG, dle fáze pěstování nebo případně sklizně dbáme na délku ochranné lhůty.


TIP na závěr: pěstovat snadno, na balkóně či terase, lze i bez květináčů - pořiďte si FLORIA Substrát pro rajčata a papriky "Otoč a sázej"! Stačí jen otočit obal, udělat otvory dle návodu a sázet! :)


187 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page