top of page
  • Obrázek autoraAGRO CS a.s.

Březen na zeleninové zahrádce

S prvním jarním měsícem se začínáme těšit na pestrobarevné květy jarních druhů cibulnatých a hlíznatých květin, ale rozhodně bychom neměli zapomenout na jiné dary přírody, které oceníme zejména v kuchyni a jsou pro nás neodmyslitelným zdrojem vitamínů.

Březen je ideálním období pro výsev na zeleninové zahradě. V případě, že nemáte kořenovou zeleninu vysetou již od podzimu, vyséváme nyní. Půdu udržujeme vlhkou a po vyklíčení rostlinky projednotíme.


Začátek měsíce je vhodný pro výsev rajčat, raného květáku, lilku pro dubnovou výsadbu, paprik a brokolice pro předpěstování sazenic. V březnu je ideální doba pro výsev rajčat za okno. Do speciálního výsevního substrátu vysejeme několik semen a po jejich vyklíčení každou sazeničku přepíchneme do malých květináčků. Paprika se vysévá do pařenišť nebo truhlíků a po vyklíčení ji přesadíme na teplý záhon. Brokolici se daří téměř na každé zahradě. Od začátku do konce března můžete brokolici vysévat do teplého pařeniš­tě (sklízí se koncem května).

V druhé polovině měsíce se na venkovních záhonech vysévá mrkev, petržel, hrách, kopr, špenát a ranný salát. Konec měsíce je ideální pro výsev ředkviček, které budeme moci sklízet již za měsíc. Ředkvičkám se nejlépe daří na prosluněném místě. Semínka mrkve vyséváme v březnu, při mimořádně příznivých podmínkách i v únoru. Rané odrůdy sejeme do řádků na vzdálenost 20 cm, pozdní na 25-30 cm, a to do hloubky 1-2 cm, podle vysychavosti půdy.

Petržel poroste v každé zahrádce, ale velmi ocení půdu bohatě zásobenou humusem. Petržel klíčí rychleji, když je již půda poněkud vyhřátá a není přemokřená. Hrách není na půdu příliš náročný. Půda by ale měla být dobře zpracovaná a bohatá na humus. Kopr roste na téměř na všech půdách. Nepotřebuje přímý sluneční svit, stačí ho pěstovat v polostínu. Ani špenát neklade zvláštní nároky na půdu. Stačí dostatek humusu a živin. Při pěstování špenátu bychom si měli dát pozor na trvalé přemokření.


V březnu lze již vysazovat také cibule sazečka a česnek. Česnek sázíme do připravené prohnojené půdy. Vhodné místo by mělo být slunné, suché a vzdušné, s propustnou půdou a dostatkem živin. U česneku není nutná častá závlaha.


Na co ještě nezapomínáme:

  • výsevy a výsadby chránit textilií před nočními mrazy

  • ze záhonů je zapotřebí sklidit přezimovanou zeleninu, jakou je například zimní pór

  • pokud jste již některý druh zeleniny vysadili minulý měsíc, rostlinky přendejte do truhlíků

Přejeme úspěšnou zahradnickou sezónu 2022! :)

567 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page