top of page
Obrázek autoraAGRO CS a.s.

Skutečná okurková sezóna je tu!

Aktualizováno: 6. 8. 2019

To není jenom plonkové období v médiích díky dovoleným. Postupně nám dozrávají nakládačky, hadovky i polňačky. A využití najdou nejenom v kuchyni...



Okurky tvoří zhruba z 90 % voda a co se energetické vydatnosti týče, mají pouze 60 kJ na 100 gramů, takže jsou ideální pro dietní režim podobně jako cukety, rajčata, zelené papriky, čekanka, celer, bílý chřest, fenykl, ředkvičky, bílá ředkev, čínské zelí a všechny druhy zelených salátů. kromě toho obsahují okurky množství vitamínů a minerálů a mjí schopnost neutralizovat překyselený žaludek, čistí krev a detoxikují organismus.



Okurky v kuchyni


Klasika je okurkový salát ve sladkokyselém nálevu nebo s kefírem. Jinak lze okurku přidat k jiné zelenině do míchaného salátu. Dochutíte jednoduše solí, pepřem, olejem, případně balzamikovým octem, zakysanou smetanou, majonézou,... Experimentovat můžete také s domácími dresingy pomocí čerstvých nebo sušených bylin.


Okurky jsou výborné také do domácích sendvičů, housek či toastů.


Kousek okurky nesmí chybět v gin tonicu. Stejně tak můžete obměnit džbánem s vodou a citron nahradit okurkou.


Z přerostlých nakládaček můžete udělat zdravější variantu jednohubek, když je nakrájíte na kolečka a použijete místo rohlíku. Zbytek už je na vaší fantazii (sýr, uzený losos, parmská šunka, cherry rajče,...).


Okurky se dobře uplatní i ve zdravých koktejlech, tzv. smoothies. Vyzkoušejte kombinaci s jablkem, celerem a limetkou nebo s hruškou, špenátem, čerstvým zázvorem a citronovou šťávou.




Zázračné účinky na pleť


osvěžující a hydratační kůra proti únavě

Vytvořte si jednoduchý okurkový obklad nakrájením okurky na tenčí plátky. Obložte s nimi obličej včetně očních víček a nechte účinkovat přibližně deset minut.


očišťující a rozjasňující pleťová maska

Půlku omyté okurky nastrouháte a vymačkáte z ní šťávu. K ní přidáme trošku čerstvého droždí, rozmačkáte na kaši, nanesete na pleť a necháte působit á čtvrt hodiny.

maska pro krásné vlasy

Nakrájíte půlku okurky i se slupkou, přidáte jedno vejce, lžíci medu a lžíci olivového oleje a všechno rozmixujete na hladkou kašičku. Připravenou směs nanesete na vlasy, zabalíte do fólie a ještě schováte pod ručník. Necháte působit nejméně půl hodiny a poté si hlavu pořádně opláchnete.



Ale pro pořádek, zopakujme si recept na nakládané okurky...

Očistíte okurky, cibuli a mrkev. Okurky pak naskládáte na těsno do sklenic a proložíte je cibulí a mrkví, nakrájenou na kolečka. Někdo přidává kopr, někdo ne. Potom si připravíte nálev buď z připravené směsi (Deko, Lako, aj.) dle návodu na obale nebo z těchto surovin.


Na 5 sklenic:

Na 1 l vody dáte 1/4 l octa, 60 g soli, 200 g cukru a koření (2 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 10 kuliček pepře a 1 lžičku hořčičného semínka). Vaříte cca 15 minut. Lehce vychladlý nalijte do sklenic, zatáhněte víčko a sterilujte jak jste zvyklí v hrnci, v troubě nebo v myčce :).



Dobrou chuť a krásnou pleť! :)

82 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

コメント


bottom of page